logo

День пам’яті захисників України

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp

Щороку 29 серпня в Україні відзначається День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Цей день встановлено Указом Президента України від 23 серпня 2019 року № 621 для увічнення героїзму військовослужбовців і добровольців, котрі віддали життя за батьківщину, як нагадування про одну із найкривавіших подій війни на сході України – Іловайську трагедію.

29 серпня 2014 року під час виходу сил АТО з оточення під Іловайськом російське керівництво порушило домовленості і ворожі збройні сили впритул розстріляли з важкого озброєння колони українських військових. Таке віроломне вбивство кваліфікується міжнародним гуманітарним правом як воєнний злочин.

Тоді полягло 366 українських воїнів, 429 зазнали поранень, 158 зникли безвісти, 300 опинилися в полоні.

7 вересня в навчально-тренінговому Центрі симуляційної медицини та інноваційних тенологій  був проведений захід для відзначення цієї дати. Серед запрошених були:

  • Полатайчук Віталій Петрович – начальник відділення реанімації медроти окремої 30-ї механізованої танкової бригади м.Новоград-Волинський, за сумісництвом начальник медичної частини, капітан збройних сил України;
  • Наталія Шутак – керівник відділу з виховної роботи та гуманітарних питань;
  • Оксана Вівсяник – провідний фахівець відділу з виховної роботи та гуманітарних питань;
  • Віталій Смандич – керівник навчально-тренінгового центру симуляційної медицини та інноваційних технологій.
  • студенти та лікарі-інтерни Буковинського державного медичного університету.

 

Віталій Петрович поділився реальними історіями служби на фронті та відповів на усі задані питання. Присутні  вшанували полеглих героїв хвилиною мовчання. 

 

 

Герої живі, поки жива про них пам’ять.

Новини Центру